سه‌شنبه ۱۶ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۸:۲۲
کبد چرب در کمین کودکان ایرانی
کبد چرب در کمین کودکان ایرانی

به موازات شیوع چاقی، شیوع کبد چرب به طور نگران کننده‌ای در دوران کودکی و بزرگسالی در حال افزایش است.

به گزارش سلامت نویس، بیماری کبدی چرب غیرالکلی (NAFLD) شایعترین بیماری مزمن کبدی در کشور‌های توسعه یافته و در حال توسعه است که با انباشت چربی در کبد ایجاد می‌شود. این اختلال از استئاتوز (کبد چرب ساده که یک اختلال خوش خیم است) تا استئاتوهپاتیت غیر الکلی (که در آن تجمع چربی همراه با التهاب و صدمه و فیبروز کبدی دیده می‌شود) و در نهایت فیبروز پیشرفته و سیروز متغیر است.

افزایش چاقی به طور نگران کننده‌ای در دوران کودکی و بزرگسالی در حال افزایش است. در سال‌های اخیر تغییرات در سبک زندگی باعث افزایش میزان اضافه وزن و چاقی در کل جمعیت شده است که کودکان و نوجوانان نیز از این تغییر مستنثی نبوده اند. کودکان چاق بیشتر از سایر کودکان در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب هستند.

شیوع کبد چرب در کودکان چاق در کشور‌های مختلف از ۴۲.۶% تا ۷۷.۱% گزارش شده است. در ایران نیز مطالعاتی برای بررسی شیوع کبد چرب در کودکان انجام شده است که شیوع بالایی از کبد چرب را گزارش کرده اند (%۵۳.۳ و ۵۴.۴%). تشخیص زود هنگام بیماری کبد چرب در کودکان ضروری است. اگرچه اثربخشی چندین دارو، آنتی اکسیدان ها، مکمل‌های اسید چرب و پروبیوتیک‌ها در کودکان بررسی شده است، اما تغذیه سالم و فعالیت بدنی تنها راهبرد‌های پیشگیری و درمان برای بیماری کبد چرب در کودکان است.

مصرف بالای اسید‌های چرب اشباع (SFA)، چربی‌های ترانس، قند‌های ساده و پروتئین‌های حیوانی برای کبد مضر است. از سوی دیگر، چربی‌های غیر اشباع مانند امگا ۳ و روغن زیتون، پروتئین‌های گیاهی و فیبر‌های غذایی برای کبد مفید هستند.

بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی معمولاً غذا‌هایی که سرشار از قند‌های ساده از قبیل نوشابه، آب میوه‌های غیر طبیعی و انواع شیرینی جات، مواد غذایی بی‌ارزش منجمد، گوشت قرمز، گوشت‌های فرآوری‌شده، لبنیات پرچرب، میان‌وعده‌های چرب، غذا‌های آماده را بیشتر و غلات کامل، میوه ها، سبزیجات، روغن زیتون و ماهی را کمتر مصرف می‌کنند؛ بنابراین یک رژیم غذایی سالم همراه با فعالیت بدنی می‌تواند باعث کاهش وزن و کنترل پیشرفت بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) در کودکان شود.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

اشتراک گذاری: